Criança conscient

Què li dic 1: donar alternatives

Si no has llegit Si no renyo, crido, castigo, ni amenaço… què faig?? et convido a fer-ho abans de continuar.

Que ens prohibeixin fer una cosa no ens agrada. És més, ens fa venir més ganes de fer-la. En lloc de prohibir, podem mirar de redirigir:

  • Uauu! Sembla que t’ho estàs passant bomba llençant les peces de construcció per tot arreu! Sembla divertit de debò, però també perillós. Si tens ganes de llençar coses, pots llençar coto-fluix. A més, semblarà que hagi nevat dins de casa! (després, evidentment, caldrà recollir-ho).
  • Ostres! Quina idea això de pintar-te la samarreta amb el retolador! És xulo pintar la roba! Si pintem la roba maca, però, després no tindrem res decent per posar-nos. Ja ho tinc! Acompanya’m a buscar uns samarreta d’anar per casa i així la podràs decorar com més t’agradi.

Un cop estiguin acostumats a què els donem alternatives, fins i tot els podem animar a trobar-ne ells mateixos:

  • Caram! Ja veig que us ho esteu passant la mar de bé fent música amb aquests pots i pals! Quin sarau! Amb l’hora que és, però, els veïns potser es queixaran. Quina solució se us acut?

Quan donem alternatives, els infants senten les seves necessitats respectades (sí, saltar, córrer, i fins i tot tirar coses enlaire poden ser “necessitats”) i nosaltres ens podem quedar tranquils deixant que aquesta necessitat sigui satisfeta d’una manera que no ens molesti.

A més, quan ajudem els nens a pensar en alternatives, potenciem la seva creativitat i la seva capacitat imaginativa. Us en fareu creus de les idees que poden arribar a tenir!

A casa, quan la Duna i jo estem en desacord, sovint busquem el que en anglès es diu una win-win: una solució en la què les dues parts hi surtin guanyant. Si, per exemple, jo vull que reculli les joguines i ella vol seguir jugant amb el carretó, podem arribar a l’acord que recollirà totes les joguines transportant-les del terra al seu lloc en carretó. A ella li encanta buscar win-wins, les seves propostes sempre comencen amb un “què et sembla si…?” i de vegades, no s’ajusten gens a les meves expectatives. En aquest cas, no cal perdre la paciència, simplement la negociació serà més llarga.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Si continues navegant per aquest lloc web, vol dir que acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca