Criança conscient, Nadons

Comunica’t amb el teu nadó

El Roure té 15 mesos i sap dir: aigua, pipi, caca, no, sí, cotxe, moto, lleteta, pilota, més, ja està, forquilla, síndria, meló, pèsols, tomàquet, albergínia, galeta, gat, mussol, esquirol, peix, ocell, porc, gall, vaca, mico, gos, Sila (la nostra gossa), no hi arribo, llum, dormir, iaio, conte, menjar, banyar-se, rentar les dents, música, soroll, mal, calent, brut, vine, sabates, estrelles, m’agrada, t’estimo i alguna altra que segur que em deixo. Forces d’aquestes paraules ja les sabia dir als 9 o 10 mesos. No, no tenim un nen prodigi ni l’hem portat a la universitat de nadons. Li hem ensenyat llengua de signes, el Roure parla amb les mans.

Tendim a pensar que els nens no tenen res a dir-nos fins que comencen a parlar, però resulta que no és així. Els nadons tenen una comprensió complexa del món i unes ganes boges de comunicar-se, el que no tenen és el desenvolupament necessari de l’aparell oral per poder-ho fer. Fa temps que se sap que els fills de pares sords aprenen a parlar (amb llengua dels signes) molt abans del què ho fan els fills de pares oients. Fa uns anys, va sorgir la iniciativa d’ensenyar signes als fills d’oients per poder-se comunicar més d’hora, i a poc a poc, s’ha anat estenent aquesta pràctica. Aquí a Catalunya, l’associació Signar en família es dedica a fer-ne difusió i a ajudar als pares a endinsar-se en el món dels signes.

I és que poder-nos comunicar amb els nostres nadons, ens evita frustracions (a nosaltres i a ells!) i ens apropa l’un a l’altre. Ens fa sentir més units, ens ajuda a entendre què li interessa al nostre fill i què no i a més… és mooolt divertit! Tan el Roure com la Duna (en el seu moment) van explotar de satisfacció el primer cop que van signar i els vam entendre. Quina sensació tan extraordinària havia de ser per ells, veure que els enteníem, que ens podien dir coses!

Els nadons tenen una comprensió complexa del món i unes ganes boges de comunicar-se.

Si teniu ganes de signar amb els vostres fills, us animo a fer-ho, no us en penedireu. Es pot començar a partir dels 6 mesos. Es tracta d’escollir 3 o 4 paraules i acompanyar-les del signe quan les diem. Com més ens en recordem de fer-ho, més aviat ho enganxarà. No patiu si us sembla que no sou molt constants, en el nostre cas, tant amb la Duna com amb el Roure, al principi ho anàvem fent quan hi pensàvem. Potser dos o tres dies ho fèiem bastant però després ens n’oblidàvem i hi tornàvem al cap d’uns dies més. No és imprescindible fer-ho absolutament cada vegada que dius la paraula perquè n’aprenguin.

Us recomano començar amb paraules rellevants per al vostre fill, com aigua, més, ja està o un aliment que li agradi molt. Vosaltres aneu fent el signe quan dieu la paraula i amb cosa d’unes setmanes, veureu que un dia intenta fer un moviment amb la mà que, si bé no és exactament el mateix que feu vosaltres, és evident que està intentant fer-ho. A partir d’aquí, es tracta d’anar augmentant el repertori (sempre tenint en compte les coses que a l’atreuen). Quan tardarà a començar a signar? Depèn de quan comenceu i de la vostra constància. Nosaltres vam començar a signar amb la Duna als 6 mesos i ella va fer el primer signe als 8. Amb el Roure vam començar als 8 mesos i ell va signar als 9.

Poder-nos comunicar amb els nostres nadons, ens evita frustracions (a nosaltres i a ells!) i ens apropa l’un a l’altre. Ens fa sentir més units, ens ajuda a entendre què li interessa al nostre fill i a més… és mooolt divertit!

Nosaltres hem fet servir la LSC (Llengua de Signes Catalana) com a base inicial, i després hi ha signes que ens hem inventat nosaltres, signes que s’ha inventat la Duna per parlar amb el Roure, i signes que s’ha inventat ell mateix. Al final d’aquesta entrada us deixo alguns enllaços on hi podeu buscar paraules en LSC. D’altra banda, Signar en família edita i distribueix un pòster amb vocabulari bàsic molt recomanable. L’editorial El cep i la nansa, té tota una col·lecció de contes amb llengua dels signes que podeu trobar a les llibreries.

 

Enllaços:

Mira què dic: http://www.edu365.cat/mqd/

Gencat: http://llengua.gencat.cat/ca/llengua_signes_catalana/recursos-i-activitats/vocabulari/cercador/

Aprenent LSC: http://aprenentlsc.blogspot.com/

Wikisign: http://lsc.wikisign.org/wiki/Wikisign:Portada

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Si continues navegant per aquest lloc web, vol dir que acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca