Joc

Com promovem el joc independent

Tan si el nostre fill és d’aquells que necessita que estiguem jugant amb ells tota l’estona com si sap jugar sol, és interessant que parem a pensar quines coses podem fer per potenciar el joc independent a casa nostra. Aquí us deixo algunes idees:

Joguines

 • Controlem la quantitat de joguines que hi ha a l’abast. En el joc, realment, menys és més. Quan l’espai és ple de joguines i més joguines, és fàcil no ser capaç de mantenir la concentració, o fins i tot, no saber què elegir. Si en tenim moltes, hi ha un parell de coses que podem fer i que faran que l’interès del nostre fill pel què té augmenti: llençar i reubicar.
  • Llencem totes les joguines inútils: aquelles que estan trencades o que els falten peces, o que encara tenim de quan eren més petits que ja no tenen cap interès, joguines del tipus “kinder sorpresa” que (amb perdó) no serveixen per res… a la brossa directe!
  • Seleccionem unes quantes joguines que es quedaran en l’espai de joc i emmagatzemem la resta en una altra habitació, fora de la vista. Això ens permetrà anar rotant joguines quan perdin interès pel què tenen a la seva disposició. D’aquesta manera, allò que hem tingut desat durant setmanes prenen vida de nou quan torna a l’espai de joc. Es renova l’interès i no cal comprar coses noves.
 • Limitem les joguines que juguen soles. Tot allò que canta, balla o fa musiqueta els encanta als infants. Sembla que amb aquestes joguines els nens hagin d’estar més distrets més estona, però a la pràctica el què passa és el contrari. Aquest tipus de joguina promou el joc passiu.
 • Posem a l’abast només joguines amb les què els nostres fills poden jugar sols. Així evitarem que ens hagin d’estar demanant ajuda tota l’estona. Les joguines que requereixen la nostra presència (puzzles complicats, jocs de grup etc) les podem guardar en un altre espai, però no allà on volem que el nen jugui a la seva.
 • Les joguines, com menys concretes millor. Blocs, pilotes, figures humanes o animals, peces soltes,… si tens una joguina que segons el dia pot servir com a avió, llit, ascensor o taller mecànic (nosaltres en tenim una, és la de la foto), és molt més interessant que si només es pot utilitzar d’una sola manera. Allò menys concret obre moltes més possibilitats de joc i desperta la imaginació.

 

Espai

 • Creem espais que convidin a jugar i que siguin segurs. Si hem d’estar constantment vigilant que el nostre fill no es faci mal, vol dir que l’espai no és prou segur i no podrà jugar a la seva encara que ho vulgui.
 • Utilitzem un sistema d’emmagatzematge que puguin utilitzar sols. Si guardem les joguines apilades en caixes les unes sobre les altres, en armaris alts, o en calaixos difícils d’obrir, els nostres fills necessitaran la nostra ajuda cada dos per tres. Hi ha maneres molt econòmiques de crear sistemes d’emmagatzematge pràctics pels nens. A casa nostra, vam treure les portes i els prestatges dels armaris del menjador i hi vam col·locar a dins calaixeres de plàstic transparent del tot a 100. Total de la inversió: 40€

 

Actitud

 • Deixem que es concentrin en la seva feina. Evitem estar constantment comentant “ohh, quina torre!”, “com vola el teu avió!”, etc etc. Sovint ho fem amb la millor de les intencions, però així interferim en la seva concentració i no deixem que es submergeixin en el món que han creat. Quan juguen, deixa’ls fer i  mossega’t la llengua.
 • Evitem jutjar el què estan fent. No hi ha maneres correctes de jugar amb cada joguina. Permet-los deixar volar la imaginació, i si la grua en lloc de portar cotxes amunt i avall porta persones, doncs avui és una ambulància. Ja trobarem el moment adequat fora del joc per explicar-li què és una grua i què fa. No cal que ho fem mentre està jugant.
 • Estem disponibles. Que juguin sols no vol dir que s’estiguin sols a la seva habitació mentre nosaltres fem les nostres coses. Sovint, els nens juguen millor quan ens tenen a prop.
 • Protegim el joc dels germans. Si hi ha germans petits, és fàcil que vulguin desmuntar el castell que ha fet el gran o agafar-li coses. Busquem la manera de protegir el seu espai de joc, per exemple, donant-li una taula alta on el petit no hi arribi, o entretenint nosaltres el petit. D’aquesta manera, no només promourem el joc independent, sinó que també reduirem tensions entre germans.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Si continues navegant per aquest lloc web, vol dir que acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca