Creixement personal

Inclou-te a la teva llista de prioritats

Quan ens convertim en pares, sovint ens deixem portar per allò que sentim. No ho podem evitar, de cop i volta els nostres fills són el més important del món i tota la resta es converteix en secundari. El problema ve, però, quan ens posem a nosaltres mateixos i la nostra relació de parella (si en tenim) en aquest sac de “secundari”. I molts de nosaltres, inconscientment, tendim a fer-ho.

Acostumem a pensar que estem disposats a fer qualsevol cosa pels nostres fills i, sense adonar-nos-en (o fins i tot amb plena consciència) deixem de preocupar-nos pel nostre propi benestar. Paradoxalment, això afecta negativament els nostres fills i la nostra relació amb ells. I és que només podem donar el millor de nosaltres mateixos quan ens sentim plens, a gust amb la vida. Sona a tòpic, ho sé, però pensa-hi un moment: respons de la mateixa manera al teu fill quan estàs estressat que quan estàs relaxat? Ets igual de comprensiva amb les seves emocions quan estàs pensant en la feina, la rentadora i el sopar, que quan estàs gaudint de l’instant present?

Cuidar-nos a nosaltres mateixos no és important només per poder tenir millor cura dels petits, també convé que siguem conscients dels missatges que transmetem amb les nostres actituds. Quan ens deixem de banda per donar-ho tot per ells, els estem fent saber que ells són el centre del món, que tot gira al seu voltant, que només les seves necessitats mereixen ser escoltades. És aquest el missatge que els volem donar? Penso que és molt més enriquidor ensenyar-los que sí, les seves necessitats són importants, centrals fins i tot, però també ho són les de la resta de membres de la família. Tots mereixem ser cuidats.

Si realment estem disposats a fer qualsevol cosa pels nostres fills, doncs, cal tornar-nos a incloure a nosaltres mateixos a la nostra llista de prioritats. Ara començo a sentir veus que mentre llegeixen van dient “però si no hi ha temps material!”. Ho sé, la convivència amb nens té això, la majoria de vegades ens deixa sense temps per anar al gimnàs o omplir la banyera fins dalt d’escuma. Però podem (i hem de) trobar maneres de cuidar-nos sense haver d’invertir un munt d’hores en classes de ioga, gimnasos i altres. I és que hi ha un munt de coses que es poden fer amb nens i que ens ajudaran a estar millor, tot dependrà dels teus gustos i aficions:

  • si t’agrada passejar per la muntanya, reserva una estona a la setmana per anar a fer un passeig envoltat de verd, a ells també els encantarà. Si a més prens una pala, estaran entretinguts una bona estona. Això sí, posa’ls-hi roba adequada per no haver-te d’estar preocupant de si s’embruten!
  • si t’agrada pintar, agafa pinzell i paper i seu al seu costat mentre ell pinta. Compartint l’activitat, cadascú a la seva, estaràs present a la vegada que dones ales a la teva creativitat.
  • Si practiques ioga, dedica-hi algunes estones a la setmana i convida als teus fills a imitar-te. Segur que no serà el mateix que en el silenci d’una sessió dirigida o de la intimitat, però el teu cos t’ho agrairà i tu et sentiràs millor.
  • Si t’agrada ballar, posa la música ben alta i balleu junts.
  • Posa música tranquil·la, entra a la banyera amb el teu fill i relaxa’t mentre ell juga amb l’aigua.

Sigui el que sigui el què et fa sentir bé, busca la manera de poder-ho incloure en la teva rutina encara que no ho puguis fer en les condicions ideals. A vegades ni tan sols és necessari canviar les coses que fem, sinó com les percebem. Recordo un dia que, ja al vespre, a l’hora de banyar-se, la Duna i el Roure estaven especialment excitats. Vaig entrar a la banyera amb ells però no paraven d’esquitxar-ho tot i jo que m’anava indignant cada cop més. Dins el meu cap, una veueta no parava de repetir: “ho deixaran tot fet un cristo”, “quin xipoller, ja veuràs”, bla bla bla, fins que de cop i volta… CLIC! Canvi de xip. “Són nens, estan experimentant i a la vegada connectant com a germans”. Així que vaig passar la mampara perquè sortís el mínim d’aigua possible, els vaig fer saber calmadament que al sortir caldria netejar el mullader, i em vaig estirar a contemplar l’espectacle: els meus dos peixets comunicant-se a través de riures compulsius i cops a l’aigua. S’ho van passar bomba i, en acabar, fregona per la Duna, tovallola pel Roure, i tot ben net i sec!

Sentir-nos bé en la nostra pell ens permetrà expandir el nostre benestar cap a la resta de membres de la família. A més, evitarà ressentiments del tipus “vaig haver de deixar les meves passions per ell”. Creu-me, si tu estàs més bé, els teus fills estaran més bé. Fes-los aquest regal i CUIDA’T!

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Si continues navegant per aquest lloc web, vol dir que acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca