Criança conscient

En què és diferent la criança conscient de la criança tradicional?

A vegades ens és més fàcil veure ben definida una cosa quan la comparem a alguna altra que coneixem bé. La gran majoria de nosaltres coneixem de primera mà la criança tradicional. És la manera com ens van criar de petits. Ens serà útil, però, definir-ne de forma objectiva les característiques.

La criança tradicional centra els seus esforços en un objectiu bàsic: controlar el nen. Busca que el nen obeeixi les directives que li donem i s’abstingui dels comportaments que li prohibim. Per aconseguir-ho s’utilitzen premis, càstigs i amenaces (en parlarem un altre dia, de per què no són aconsellables). Compte, quan parlo d’amenaces no em refereixo només al “o vens ara mateix o sabràs el que és bo”. Amenacem constantment, sense ni parar-hi atenció, quan fem servir frases del tipus “si no et menges la carn no hi ha postres”. Evidentment, la segona és menys violenta, però no deixa de ser una amenaça. També amenacem quan fem servir allò que hem sentit tantes vegades: “compto fins a tres! Un…! Dos…! …” No ho diem explícitament, però el que de debò volem dir és “si no fas el què et dic, ja veuràs el que passarà”. El fet d’utilitzar crits, càstigs i amenaces, té una repercussió immensa en la relació que tenim amb els nostres fills. El missatge que transmetem és que som el seu rival. Ells estan en un equip i nosaltres en un altre. Així no és d’estranyar que ens intentin marcar un gol si abaixem la guàrdia.

La criança conscient, per contra, enfoca les seves lents en acompanyar i guiar el nen. L’objectiu no és que el nen segueixi les nostres ordres, sinó que el nen aprengui, creixi i es faci responsable dels seus actes. (Em direu “home! la criança tradicional també ho vol això!” i sí, hi estic d’acord, també és el que vol, però no és en el què se centra.) Les estratègies que s’utilitzen en la criança conscient comprenen conseqüències naturals, empatia i reparació del dany causat (anirem parlant de tot plegat, cada cosa al seu moment). Aquesta aproximació a la criança també repercuteix en la nostra relació amb els fills. Els estem dient que estem al seu costat, que els comprenem (o com a mínim ho intentem), que som aquí per donar-los la mà. En lloc de presentar-nos com al seu adversari ens hi presentem com un guia en qui poden confiar sempre que ho necessitin. Atenció, com veieu, no s’equipara la figura del pare o la mare a la d’un amic. El rol d’amic no té res a veure amb el de pare o mare.

L’objectiu no és que el nen segueixi les nostres ordres, sinó que el nen aprengui, creixi i es faci responsable dels seus actes.

Si us hi fixeu, en la criança de tota la vida el focus està posat a curt termini: vull que el meu fill obeeixi ARA, vull sortir d’aquesta situació desagradable ARA i faré el que se m’acudeixi per aconseguir-ho. Aquest estil de criança és bàsicament impulsiu: fem i diem el què ens ve al cap en aquell moment. En la criança conscient, en canvi, les estratègies busquen resultats a mitjà i llarg termini: “com que vull que el meu fill, amb el temps, aprengui a calmar-se quan li bull la sang, jo modelo dia rere dia i intento calmar-me quan estic alterada”. (Per això no es posen límits en calent, es dóna més valor al aprendre a gestionar les pròpies emocions que a controlar el comportament present del nen que, irremeiablement, serà típicament infantil) Al darrere de la criança conscient, doncs, sempre hi ha consciència, reflexió i elecció.

Com veieu, la criança conscient requereix una bona dosi d’autoconeixement, de presència en l’ara i aquí, d’intel·ligència emocional i de superació de l’ego, que ens impulsa a erigir-nos com a mascle/femella dominant de la nostra manada. Tenim molta feina a fer si volem educar millor.


Per acabar, us faig una mica de quadre que resumeix les diferències entre la criança tradicional i la conscient. Espero que us sigui útil.

 CRIANÇA TRADICIONALCRIANÇA CONSCIENT
OBJECTIUControlar el comportament del nenGuiar el nen
ESTRATÈGIESPremis, càstigs, amenacesconseqüències naturals, empatia, reparació del dany causat
ROL DELS PARESRivalsGuies de confiança
FOCUSa curt terminia llarg termini
ESTILimpulsiureflexiu

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Si continues navegant per aquest lloc web, vol dir que acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca